Ομορφιά

Ποια τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση μετά την ημερομηνία λήξης τους;

Είναι ασφαλές να τρώτε τρόφιμα μετά την ημερομηνία λήξης της συσκευασίας τους; Πότε είναι “ασφαλές” να αγνοείτε τις συστάσεις;

Όπως αναφέρουν οι NYT στο άρθρο τους, ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσουν οι καταναλωτές είναι ότι οι ημερομηνίες λήξης δεν λήγουν στην πραγματικότητα (με εξαίρεση τις παιδικές τροφές). Η αναγραφή της ημερομηνίας δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια του προϊόντος, αλλά είναι όταν ο κατασκευαστής αποφασίζει ότι το προϊόν δεν είναι πλέον υψηλής ποιότητας, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, όπως τονίζει το δημοσίευμα.

Οι κατασκευαστές τροφίμων τείνουν επίσης να είναι αρκετά συντηρητικοί με τις ημερομηνίες λήξης τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν αποθηκεύουμε πάντα τα τρόφιμά μας σε σκιερά, δροσερά μέρη και συχνά αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή για περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται.

Για ποια τρόφιμα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε;

Το μέλι, το ξύδι, η ζάχαρη και η βανίλια είναι τρόφιμα που διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα με μικρή αλλαγή στην ποιότητα. Το λευκό αλεύρι έχει επίσης εξαιρετική γεύση, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό βρίσκεται στο ντουλάπι. Το ίδιο ισχύει και για το ρύζι, αλλά σε αντίθεση με το καστανό ρύζι, δεν έχει υποστεί επεξεργασία και έχει διάρκεια ζωής αρκετούς μήνες.

Το ψωμί που αγοράζεται στα σούπερ μάρκετ παραμένει μαλακό στο ψυγείο για εβδομάδες, επειδή περιέχει συντηρητικά, αλλά το ψωμί από προζύμι δεν περιέχει.

Τα αποξηραμένα φασόλια και οι φακές μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια για χρόνια μετά την αγορά τους, αλλά γίνονται σκληρά και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μαγειρευτούν.

Τα μπαχαρικά παραμένουν στο ντουλάπι μετά την ημερομηνία λήξης τους, αλλά δεν έχουν τόσο έντονη γεύση.

Τι ισχύει για τα κουτιά και τα μπουκάλια

Κατά κανόνα, τα μέταλλα διαρκούν περισσότερο από το γυαλί και περισσότερο από τα πλαστικά.

Εφόσον δεν υπάρχουν εξωτερικά σημάδια αλλοίωσης (π.χ. σκουριά) ή ορατές αλλοιώσεις κατά το άνοιγμα του προϊόντος (π.χ. μούχλα ή άσχημη μυρωδιά), τα κονσερβοποιημένα φρούτα, λαχανικά και κρέας μπορούν να παραμείνουν το ίδιο νόστιμα όπως όταν αγοράστηκαν πριν από πολλά χρόνια.

Το μη επεξεργασμένο λάδι σε αεροστεγή δοχεία έχει επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αν τα μπουκάλια δεν είναι από γυαλί.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα των NYT, ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστωθεί αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση είναι τελικά… η μύτη μας.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button