Ward Stegerhoek: Μία διαφορετική κουβέντα για την ομορφιά με τον θρυλικό «Hairwizard»
Έχει δουλέψει με την Cindy, τη Linda, τη Naomi και έχει σημαδέψει μία ολόκληρη εποχή γιατί βλέπει την ομορφιά και τα μαλλιά με διαφορετική ματιά.
Ο Ward Stegerhoek γεννήθηκε στην Ολλανδία και η πρώτη φορά που έπιασε κουρευτική μηχανή, ήταν για να κουρέψει έναν φίλο του. Η παρέα του ενθουσιάστηκε και όλοι ήθελαν ένα Ward κούρεμα. Ξεκίνησε λοιπόν να κουρεύει στο σπίτι του και συνειδητοποίησε ότι αυτό θέλει να συνεχίσει να κάνει για πάντα όταν στην πόρτα του άρχισαν να εμφανίζονται κορίτσια. Η μητέρα του ωστόσο δεν μπορούσε να διαχειριστεί το αυτοσχέδιο κομμωτήριο στο σαλόνι της και ο Ward έπρεπε να σταματήσει. Η μοίρα θα τον έφερνε όμως και πάλι κοντά στα ψαλίδια και τα μαλλιά γι᾽αυτό δεν άργησε να πιάσει δουλειά σε ένα από τα μεγαλύτερα κομμωτήρια της Ολλανδίας. Τα υπόλοιπα –όπως λένε- είναι ιστορία.
Έχει χτενίσει και κουρέψει τις ομορφότερες γυναίκες του κόσμου και είχε παντρευτεί μία από αυτές, τη Δωροθέα Μερκούρη. «Έχτισε» την πρώτη πραγματικά πρωτοποριακή μάρκα περιποίησης μαλλιών και την πούλησε και τώρα έχει αποσυρθεί στο σπίτι του στο δάσος όπου και τον βρήκα. Όπως λέει και ο ίδιος, είναι δημιουργικά, σαν πεινασμένο λιοντάρι. Είναι θηρευτής και όχι service provider και γι᾽αυτό μιλάμε σήμερα για τον «Hairwizard». Είναι όμως και ένας πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, με πολύ ιδιαίτερη ματιά. Παντρεύει την ομορφιά με την κοινωνία (κάνει αυτό που πρέπει δηλαδή) και κρατά πολύ σταθερές αξίες με τα μάτια καρφωμένα στο μέλλον. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις τάσεις και τα social media. Δεν έχει βλέπεις ένα απλό account όπου δείχνει τη δουλειά του. Είναι ένας καυστικός λογαριασμός και έτσι, όταν τον ρώτησα αν πιστεύει στις τάσεις, η απάντησή του δεν με εξέπληξε.
Βρίσκω ότι τα trends είναι bourgeoisie. Για εμένα έχει σημασία η διαφορετικότητα, το να είσαι ξεχωριστός και να ανακαλύπτεις τη δική σου ομορφιά. Όσο πιο κοντά στη φύση σου μάλιστα είναι αυτή, η δική σου ομορφιά, τόσο πιο εύκολο είναι να την διατηρήσεις. Προσπαθώ να δημιουργώ χώρο και βήμα για αυτό. Για παράδειγμα, πριν 6 χρόνια δούλεψα για το εξώφυλλο του νέου άλμπουμ της Alicia Keys, το άλμπουμ που είχε μέσα το single This Girl Is On Fire. Πριν από αυτό η Alicia φορούσε περούκες, μακριά extensions, κοτσιδάκια και όταν έπιασα τα μαλλιά της συνειδητοποίησα ότι είχα να κάνω με ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που έδειχνε. Είδα την ιστορία της Αφροαμεριακανικής κοινότητας και έτσι άδραξα την ευκαιρία και την έπεισα να κόψει τα μαλλιά της, να αγαπήσει τα δικά της African μαλλιά σε αντίθεση με τα Κορεάτικα που έραβαν επάνω της και τώρα έχουν όλα αλλάξει. Οι Αφροαμερικανές γυναίκες –πλέον- φορούν τα φυσικά τους μαλλιά, με την φυσική τους υφή και είναι περήφανες. Έβγαλαν τις περούκες και τα extensions και αυτό είναι που με κάνει χαρούμενο. Το ότι έβαλα και εγώ, με πολύ διακριτικό τρόπο, ένα λιθαράκι στο να αλλάξει η οπτική και το πώς βλέπουν οι γυναίκες τον εαυτό τους. Πρέπει να βλέπουν τις ίδιες όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη, όχι άλλες γυναίκες. Μας είχαν καταπιεί σχεδόν τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ομορφιάς που δεν υπήρχε χώρος για τη διαφορετικότητα, για την κάθε μία γυναίκα. Ευτυχώς αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει αλλά έχουμε ακόμα δρόμο».
Η προσέγγισή του λοιπόν όταν κάθεται μία γυναίκα στην καρέκλα του είναι διαφορετική. Κοιτάζει το πρόσωπο. Του δίνουν άραγε όλοι αυτή την ελευθερία; «Με τους πελάτες μου δεν κάνω απλά χτενίσματα ή κουρέματα. Προσπαθώ να πετύχω έναν μεγαλύτερο στόχο, γεμάτο ψυχή, που έρχεται από πολύ βαθιά μου. Το νιώθω, είναι περισσότερο συναίσθημα παρά γνώση ή κανόνες. Δεν υπάρχουν κανόνες. Μπορείς να είσαι αυτός που θέλεις να είσαι αρκεί να το θέλεις πραγματικά, χωρίς να σου το επιβάλλουν. Έχει ξεκινήσει μία τροφή, έχει ανοίξει ο δρόμος για το inclusivity αλλά θέλει προσοχή, είναι και αυτό τάση… Δεν πρέπει να είναι τάση αλλά αναφαίρετο δικαίωμα. Το να είσαι ο εαυτό ς σου είναι δικαίωμά σου. Αν ωστόσο βοηθήσουν και οι τάσεις εντάξει, ας το δεχτώ. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» μου απάντησε και βρήκα ευκαιρία να ρωτήσω για τις μούσες του. Έχει;
«Έχω πολλές και πολλές ηθοποιούς. Αντί να ονομάσω κάποιες, που δεν θα ήταν δίκαιο, θα σου πω το εξής: Για εμένα είναι πολύ πιο εύκολο να δουλεύω με μοντέλα γιατί είναι εκεί για να αλλάξουν. Είναι στη διάθεσή μου να τις μεταμορφώσω. Η δουλειά με τα μοντέλα μου δίνει την ευκαιρία να κάνω δημιουργικές προσαρμογές και να παρουσιάζω διαφορετικές εκδοχές τους. Αν δουλεύεις με κάποια διάσημη που έχει ήδη ένα look, ένα image υπάρχουν περιορισμένα στιλ που λειτουργούν για αυτή, μέσα στα δικά της πλαίσια. Ξεκινάς με ένα δημιουργικό handicap αλλά έχεις μεγαλύτερη πλατφόρμα και μπορείς να γίνεις μέρος της αλλαγής, αν καταλαβαίνεις τι εννοώ. Οι μουσικοί βρίσκονται κάπου στη μέση, ανάμεσα στα μοντέλα και τους ηθοποιούς, όσον αφορά τη δημιουργικότητα. Κάποιοι μάλιστα είναι και στις επάλξεις της αλλαγής γιατί έτσι κι αλλιώς εκφράζεσαι και αλλάζεις μέσα από τη μουσική. Μπορείς να πειραματιστείς με την pop κουλτούρα. Όλοι μου αρέσουν αλλά οι αγαπημένοι μου είναι οι άνθρωποι που είναι λίγο οξύθυμοι με ισορροπημένο εγωισμό. Στην ηλικία μου πλέον καταλαβαίνω το αντίκτυπο που έχει η δουλειά μου, όσο διακριτικό και αν είναι. Στο ξεκίνημά μου δεν το έβλεπα, ήμουν σαν άλογο με παρωπίδες. Μεγαλώνοντας διαμορφώνεις χαρακτήρα και βλέπεις με άλλα μάτια.
Τι θα συμβούλευε λοιπόν τον νεαρότερο εαυτό του; «Όταν ήμουν μικρός νόμιζα ότι τα ξέρω όλα και τώρα πιστεύω ότι δεν ξέρω τίποτα. Την ίδια στιγμή θεωρώ ότι πρέπει να είσαι ατρόμητος γιατί, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να τα διαλύσεις όλα. Αν τα διαλύσεις όλα, το χειρότερο που μπορεί να γίνει μετά είναι ότι θα πρέπει να επιστρέψεις στη μαμά σου για λίγο. Και αν το σκεφτείς, δεν είναι και τόσο κακό αυτό. Πρέπει να παίρνεις ρίσκα χωρίς φόβο. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλλιά! Είναι μαλλιά! Θα μακρύνουν αν τα κόψεις, θα αλλάξεις χρώμα αν θέλεις. Τrends, κανόνες… Τίποτα δεν πρέπει να σε σταματά από το να ζεις. Δοκιμάζω κάτι μια φορά και μετά αποφασίζω αν είναι τρομακτικό ή όχι. Νομίζω ότι έτσι έφτασα εδώ που είμαι. Και φυσικά διατηρώντας καλές σχέσεις με όλους. Πρέπει να είσαι δοτικός, δεν έχω χρεώσει για κούρεμα από τότε που ήμουν 19 ετών, δεν ήθελα να είμαι εξαρτώμενος. Βασικά ακούγεται γενναιόδωρο αλλά είναι εγωιστικό. Διατηρώ το δικαίωμα να δουλεύω με ανθρώπους που θέλω σε αντίθεση με αυτούς που με πληρώνουν για να τους κάνω τα μαλλιά. Είμαι περισσότερο θηρευτής παρά service provider».
Για τον Ward Stegerhoek τα μαλλιά είναι τέχνη. Είναι μέσο έκφρασης, είναι δράση και αντίδραση. Όπως ένας ζωγράφος αφήνει την ψυχή του ελεύθερη επάνω στον καμβά, έτσι και ο Ward δημιουργεί χτενίσματα και κουρέματα με ψυχή και κάνει τα μαλλιά κάτι πολύ περισσότερο από τρίχες. Τι συμβουλεύει λοιπόν εμάς τις γυναίκες;
«Βρες το στιλ που ταιριάζει στον τύπο των μαλλιών σου. Τα μαλλιά σου έχουν δική τους ζωή, κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Πρέπει να πας με τα νερά τους. Αν δεν το κάνεις, θα πρέπει να κάνεις καθημερινά styling και δεν συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Όσο περισσότερα κάνεις στα μαλλιά σου, τόσο λιγότερο όμορφα θα δείχνουν. Βέβαια, δεν υπάρχουν κανόνες στην πραγματικότητα αλλά όσο περισσότερη κόντρα πας στα μαλλιά σου, μπαίνεις σε μία μάχη που δεν μπορείς να κερδίσεις. Ναι προφανώς θα παίξουμε με τα μαλλιά μας και θα είμαστε δημιουργικοί. Πρέπει να έχουμε τόλμη αλλά να έχουμε και ένα backup plan, μία καλή ρουτίνα περιποίησης. Έχουμε την πολυτέλεια, την τύχη να ζούμε σε μία πολύ ελεύθερη εποχή. Μπορούμε να τα δοκιμάσουμε όλα, γιατί δεν το κάνουμε; Μπορούμε να εκφραστούμε, γιατί δεν το κάνουμε; Μπορούμε να φροντίσουμε το περιβάλλον κάνοντας πιο sustainable επιλογές, οφείλουμε να το κάνουμε! Είμαστε προνομιούχοι και πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Το μέλλον δεν έχει αποτύπωμα άνθρακα, έχει ελευθερία, αυτό είναι το μέλλον της ομορφιάς θεωρώ. Ζούμε σε υπέροχη εποχή, το θέμα είναι τι κάνουμε με αυτό το προνόμιο. Στον μεσαίωνα, απλά θα πέθαινες στην πανδημία. Τώρα κάθεσαι στο σπίτι σου με ιντερνετ και υπερβολικές ποσότητες χαρτιού τουαλέτας. Ναι, είμαστε προνομιούχοι».
Ζούμε πραγματικά σε μία εποχή πολυτέλειας όχι με την οικονομική έννοια αλλά με την έννοια της ελευθερίας. Αυτό που μας συμβουλεύει λοιπόν ο Ward είναι «να αρπάξουμε την ευκαιρία από τα μαλλιά κυριολεκτικά και μεταφορικά» όπως χαρακτηριστικά είπε. Μας συστήνει όμως και προσοχή…
«Η ομορφιά και η μόδα χρειάζονται τεράστιες αλλαγές πριν φτάσουμε κοντά στη σωστή κατεύθυνση. Μιλάμε όμως για αλλαγή και αυτό είναι κάτι αλλά μιλάμε πολύ καιρό, πρέπει να πράξουμε. Η πανδημία βοήθησε. Η κινητήριος δύναμή μας πριν από την πανδημία ήταν τα οικονομικά, να βγάλουμε χρήματα και να γίνουμε εργασιομανείς. Να δουλεύουμε για να αγοράζουμε αλλά δεν είχαμε χρόνο να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας. Με την πανδημία πατήθηκε ένα pause. Μας επιβλήθηκε αλλά μας έδωσε χρόνο να παρατηρήσουμε τη ζωή μας, να απλοποιήσουμε τη ζωή μας, να εκτιμήσουμε και να μοιραστούμε πραγματικά τη ζωή με τους αγαπημένους μας, να βρούμε τη δύναμή μας. Ακόμα και τα trends απλοποιήθηκαν» είπε και έχει πολύ δίκιο.
Η ομορφιά μετά από την πανδημία θα είναι πολύ διαφορετική. Θα έχει άλλη φωνή και εμείς θα τη βλέπουμε με διαφορετικά μάτια… Με τα μάτια που τη βλέπει εδώ και δεκαετίες ο Ward «Hairwizard» Stegerhoek. Η ομορφιά είναι προσωπική και για τον Ward, ο κόσμος οφείλει να κάνει χώρο για όλους μας. Έχουμε αναφαίρετο δικαίωμα στη διαφορετικότητα, στη δική μας ομορφιά και αυτό το λέει ο κομμωτής που έχει δουλέψει με τις ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Θα κρατήσουμε λοιπόν όλες τις συμβουλές του και θα κάνουμε τα λόγια πράξη αφήνοντας στην άκρη το κινητό μας για λίγο και εξετάζοντας τα δικά μας μαλλιά στον καθρέφτη.
Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ!
Με το WordPress Automatic Plugin από την codecanyon
Πλέον στην ιστοσελίδα μας δημοσιεύονται αυτόματα άρθρα μέσω «RSS feeds».
Από όποια σελίδα μας τα προσφέρει!
Δεν φέρουμε καμιά απολύτως ευθύνη για το περιεχόμενο.
Αν πιστεύεται πως αυτό το άρθρο πρέπει να διαγραφεί μην διστάσετε να μας βρείτε στα social media.