Ομορφιά

Yoga: Τα 6 οφέλη για το σώμα και την ψυχική ευεξία

Η yoga είναι μια αρχαία ανατολική πρακτική με πολλά οφέλη για το σώμα και το πνεύμα του ανθρώπου. Διαβάστε παρακάτω ποια είναι αυτά και γιατί να ξεκινήσετε άμεσα.

1. Bελτιώνει τη μνήμη σας

Η yoga είναι μια προπόνηση για τον εγκέφαλό σας, καθώς και για το σώμα σας. Με τον ίδιο τρόπο που η άρση βαρών βοηθά τους μύες σας να γίνουν πιο δυνατοί και μεγαλύτεροι, η yoga βοηθά τα εγκεφαλικά σας κύτταρα να αναπτύξουν νέες συνδέσεις που με τη σειρά τους ενισχύουν τη μνήμη σας. Όταν κάνετε γιόγκα, στην πραγματικότητα συμβαίνουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, ιδιαίτερα στο τμήμα του εγκεφάλου που παίζει βασικό ρόλο στη μνήμη, την προσοχή, την επίγνωση, τη σκέψη και τη γλώσσα.

2. Aυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης

Στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν μια καθημερινότητα με πάρα πολλές απαιτήσεις που μας καθιστούν πολυάσχολους με αποτέλεσμα είτε η προσοχή να διασπάται συνεχώς και να μην έχουμε ούτε ελάχιστο χρόνο να αφιερώσουμε στον εαυτό μας. Η yoga προσφέρει χρόνο για τον εαυτό σας, όσο κάνετε γιόγκα εστιάζετε στην παρούσα στιγμή και στην αναπνοή σας χωρίς να μπορεί να σας διαπεράσει το άγχος για όσα πρέπει να κάνετε στη συνέχεια της μέρας σας. Φανταστείτε το σαν ένα προσωπικό τελετουργικό αυτοσυγκέντρωσης προκειμένου να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας μαθαίνοντας όμως να παραμένετε zen.

Αυτή η διαδικασία τεκμηριώνεται επιστημονικά αφού η ενσωμάτωση της φυσικής κίνησης και το να εστιάζει κανείς στην αναπνοή μπορεί να διευκολύνει τη νευρική επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του σώματος, η οποία αυξάνει την ικανότητά σας να συγκεντρώνεστε – τόσο σε πνευματικές εργασίες όσο και σε χειρωνακτικές.

3. Bοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης

Έχουν δημοσιευτεί 15 σχετικές μελέτες στο περιοδικό “Ageing and Mental Health” σχετικά με το πως η γιόγκα και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορούν να επηρεάσουν την κατάθλιψη και το άγχος στην παλαιότερη γενιά. Εκτός από τη γιόγκα, οι τεχνικές χαλάρωσης που δοκιμάστηκαν από τις μελέτες ήταν η διαχείριση του στρες, η θεραπεία μασάζ, η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση και η ακρόαση μουσικής. Ανακαλύφθηκε ότι όλες οι τεχνικές παρείχαν κάποιο όφελος, αλλά η γιόγκα και η μουσική ήταν οι πιο αποτελεσματικές τόσο για την κατάθλιψη όσο και για το άγχος. Φάνηκε, επίσης, να παρέχει το πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κατάθλιψης μακροπρόθεσμα σε τακτικούς ασκούμενους της yoga.

4. Μειώνει τις ορμόνες του στρες στον εγκέφαλο και αυξάνει την καλή διάθεση

Η yoga έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες ότι μειώνει τις ορμόνες του στρες στο σώμα, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει ενδορφίνες με αποτέλεσμα να δημιουργείται καλή διάθεση και μια πιο θετική θέαση των καταστάσεων που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε.

5. Eνισχύει την αυτοεκτίμησή σας

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν γιόγκα το πρωί. Η σωματική δραστηριότητα και οι ασκήσεις όπως η γιόγκα έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν θετικά την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμησή μας – συγκεκριμένα πόσο θετικά αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και τη θέση μας ανάμεσα στους άλλους.

6. Φέρνει μια αίσθηση εσωτερικής ηρεμίας

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό όφελος της yoga, είναι η ικανότητά της να συνδέει το μυαλό και το σώμα σας, συμβάλλοντας στο να μείνετε συντονισμένοι με τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας. Πολλοί άνθρωποι που κάνουν yoga λένε ότι τους βοηθά να αισθάνονται μεγαλύτερη επίγνωση των σωματικών και συναισθηματικών τους αναγκών, γι’ αυτό συχνά οι άνθρωποι την ξεκινούν όταν συμβαίνει κάποια σημαντική αλλαγή στη ζωή τους.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button