ΕνημέρωσηΟικονομία

Ο Σι Τζινπίνγκ στην Βουδαπέστη για τη χάραξη κοινού σχεδίου αμοιβαίας ανάπτυξης Κίνας

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκά κράτη, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έφτασε στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας εχθές (8.5.2024).

Κατά την άφιξη του, ο Σι Τζινπινγκ δήλωσε σε γραπτή ομιλία ότι η Κίνα και η Ουγγαρία είναι καλοί φίλοι και καλοί εταίροι αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

«Είμαι ευτυχής που πραγματοποιώ κρατική επίσκεψη στην όμορφη χώρα της Ουγγαρίας μετά από την ευγενική πρόσκληση του Προέδρου Τάμας Σούλιοκ (Tamas Sulyok) και του Πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν (Viktor Orban)», είπε, εκφράζοντας εγκάρδιους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές στην ουγγρική κυβέρνηση και τον ουγγρικό λαό εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας.

Σημειώνοντας ότι η Ουγγαρία είναι γνωστή για τη μακρόχρονη ιστορία της και τη βαθιά πολιτιστική κληρονομιά της, ο Σι είπε ότι ο ουγγρικός λαός είναι εργατικός, ευφυής, ανοιχτός, χωρίς αποκλεισμούς, πρωτοπόρος και δημιουργικός.

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση και ο λαός της Ουγγαρίας έχουν προχωρήσει μπροστά με αποφασιστικότητα, σημειώνοντας εντυπωσιακή πρόοδο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, είπε. «Ως καλός φίλος και ολοκληρωμένος στρατηγικός εταίρος, εμείς στην Κίνα, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο λαός, χαιρόμαστε από καρδιάς για τα επιτεύγματά σας».

Το 1949, η Ουγγαρία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισε και σύναψε διπλωματικές σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Το 2004, οι δύο χώρες αποφάσισαν να σφυρηλατήσουν μια φιλική και συνεργατική εταιρική σχέση.

«Το 2017, η διμερής σχέση αναβαθμίστηκε σε συνολική στρατηγική εταιρική σχέση, αναβαθμίζοντας και επιταχύνοντας την αμοιβαία επωφελή συνεργασία και ενισχύοντας τη λαϊκή υποστήριξη της παραδοσιακής φιλίας Κίνας-Ουγγαρίας», σημείωσε ο Σι.

«Τα τελευταία χρόνια, οι δύο πλευρές έχουν δει συχνές ανταλλαγές υψηλού επιπέδου, εμβάθυνση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, καρποφόρα αποτελέσματα στη συνεργασία Belt and Road, ζωντανές ανταλλαγές μεταξύ των ανθρώπων και πολιτιστικές ανταλλαγές και στενό συντονισμό και συνεργασία σε διεθνείς και περιφερειακές υποθέσεις», είπε.

«Μαζί, έχουμε δώσει ένα καλό παράδειγμα για την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων που χαρακτηρίζονται από αμοιβαίο σεβασμό, δικαιοσύνη, δικαιοσύνη και αμοιβαία επωφελή συνεργασία», δήλωσε ο Σι.

«Το τρέχον έτος σηματοδοτεί την 75η επέτειο των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Ουγγαρίας, γεγονός που προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», είπε.

Ο Xi δήλωσε ότι ανυπομονεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Σούλιοκ, τον Πρωθυπουργό Ορμπάν και άλλους Ούγγρους ηγέτες, και θα χαράξουν από κοινού ένα νέο σχέδιο για τη συνεργασία και την ανάπτυξη, με σκοπό να κατευθύνουν τις σχέσεις Κίνας-Ουγγαρίας με μεγάλα βήματα προς τα εμπρός και να τις οδηγήσουν σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

«Πιστεύω ότι, ανεξάρτητα από το πώς εξελίσσεται το διεθνές τοπίο, η Κίνα και η Ουγγαρία θα βλέπουν και θα προσεγγίζουν πάντα τη διμερή σχέση από μια ευρεία προοπτική και μια μακροπρόθεσμη άποψη», δήλωσε.

«Μέσω σθεναρών και αποφασιστικών προσπαθειών, θα εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη του στόχου της οικοδόμησης μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα και θα συμβάλλουμε όπως μας αναλογεί στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία», πρόσθεσε.

«Είμαι βέβαιος ότι, με τις συντονισμένες προσπάθειες των δύο πλευρών, αυτή η επίσκεψη θα είναι μια πλήρης επιτυχία και θα εγκαινιάσει ένα ακόμη πιο λαμπρό μέλλον των σχέσεων Κίνας-Ουγγαρίας», είπε.

Ο Όρμπαν και η σύζυγός του περίμεναν στο αεροδρόμιο της Βουδαπέστης για να υποδεχθούν τον Σι. Η ουγγρική πολεμική αεροπορία έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να συνοδεύσουν το αεροπλάνο του Σι αφού εισήλθε στον εναέριο χώρο της χώρας για κρατική επίσκεψη.

Πηγή: Xinhua

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button