ΕνημέρωσηΠολιτική

ΒοΕ: Αμετάβλητα διατήρησε τα βρετανικά επιτόκια

Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας στη σημερινή συνεδρίαση, μια εξέλιξη η οποία ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αγορών.

Η BoE έκανε ένα ακόμη βήμα προς τη μείωση των επιτοκίων, καθώς ένας δεύτερος αξιωματούχος υποστήριξε τη μείωση και ο διοικητής Άντριου Μπέιλι δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η BoE ανακοίνωσε σήμερα ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ψήφισε 7-2 υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 5,25% (υψηλό 16 ετών), αφού ο υποδιοικητής Ντέιβ Ράμσντεν ψήφισε υπέρ της μείωσης στο 5%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έχει διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά επί έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η πρώτη μείωση από τον Μάρτιο του 2020 κατά την έναρξη της πανδημίας θα μπορούσε να έρθει σύντομα.

Η BoE πρόσθεσε μια γραμμή στην ανακοίνωσή της μετά τη συνεδρίαση, όπου σημειώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τα μελλοντικά οικονομικά στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Επιτροπή θα εξετάσει τις επικείμενες ανακοινώσεις και πώς αυτές επηρεάζουν την εκτίμηση ότι οι κίνδυνοι για έναν κολλώδη πληθωρισμού υποχωρούν», ανέφερε. «Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή θα επανεξετάζει για πόσο καιρό το Τραπεζικό Επιτόκιο θα πρέπει να διατηρηθεί στο τρέχον επίπεδό του».

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η BoE αναμένει ότι τον Απρίλιο θα επιβραδυνθεί κοντά στο στόχο του 2%, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών ενέργειας. Ωστόσο, η BoE παρέμεινε σε επιφυλακή λόγω της ισχυρής αύξησης των μισθών και των τιμών των υπηρεσιών που απειλούν να ωθήσουν τον πληθωρισμό ξανά πάνω από το 2%.

«Πρέπει να δούμε περισσότερες αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια», ανέφερε σε δήλωσή του ο διοικητής της BoE. «Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Δύσκολος γρίφος μια μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Οι traders φαίνονται αβέβαιοι για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς χρήματος, η οποία θέτει την πιθανότητα γύρω στο 50-50. Τα «στοιχήματα» εν τω μεταξύ αυξήθηκαν σε μια πρώτη κίνηση τον Αύγουστο, με περίπου 80% πιθανότητα περικοπής 25 μονάδων βάσης και συνολικά περικοπή 50 μονάδων βάσης φέτος.

Ο Φραντσέσκο Γκαρζαρέλι, επικεφαλής έρευνας στην Eisler Capital, δήλωσε ότι οι επενδυτές θα δώσουν προσοχή στο πώς θα κατανεμηθούν οι ψήφοι στην σημερινή ψηφοφορία της ΒοΕ, όσον αφορά στα εννέα μέλη με δικαίωμα ψήφου όσον αφορά τις ενδείξεις προθέσεων ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου, η πρόταση διατήρησης σταθερών των επιτοκίων έλαβε οκτώ ψήφους, ενώ μία ψήφος έλαβε η πρόταση για μείωση.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button