ΕνημέρωσηΟικονομία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απαιτούμε δίκαιο ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα

«Δίκαιο» ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίναφον θα απαιτήσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ εντός της ημέρας στο Παρίσι, σύμφωνα με σημερινές της δηλώσεις.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «Πρέπει να δράσουμε ώστε να εγγυηθούμε ότι ο ανταγωνισμός θα είναι δίκαιος και όχι στρεβλωμένος», σύμφωνα με το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε μερικές ώρες πριν από την τριμερή συνάντησή της με τον Σι Τζινπίνγκ και τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Κίνα κατασκευάζει το τρέχον διάστημα, με μαζικές επιδοτήσεις, περισσότερα από όσα πουλάει, λόγω της ασθενικής εσωτερικής ζήτησης. Αυτό οδηγεί σε υπερπροσφορά κινεζικών επιδοτούμενων προϊόντων, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και ο χάλυβας» και σε «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», κατήγγειλε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες πρακτικές, οι οποίες στρεβλώνουν την αγορά και μπορεί να οδηγήσουν σε αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη», επέμεινε.

Σε προηγούμενες συναντήσεις της με τον κινέζο πρόεδρο «είπα καθαρά ότι οι τρέχουσες ανισορροπίες όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά δεν είναι βιώσιμες και πρέπει να διορθωθούν», πρόσθεσε.

Οι διαφωνίες για εμπορικά ζητήματα ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο είναι πολλές.

Σε τανάλια ανάμεσα στην αμερικανική και στην κινεζική οικονομία, με την τελευταία να επιδοτείται σε μεγάλο βαθμό από το κράτος, η ΕΕ έχει πολλαπλασιάσει τους τελευταίους μήνες τις έρευνες για τις κινεζικές κρατικές ενισχύσεις σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, ειδικά σε εταιρείες που κατασκευάζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που κατηγορούνται για στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Το Πεκίνο βλέπει με κακό μάτι τα μέτρα αυτά, που θεωρεί πως εγγράφονται σε πολιτική «προστατευτισμού». Οι κινεζικές αρχές διεξάγουν δικές τους έρευνες για τις επιδοτήσεις, ιδίως για το γαλλικό κονιάκ, κάτι που αναμένεται να θίξει ο γάλλος πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

To άρθρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Απαιτούμε δίκαιο ανταγωνισμό της Ευρώπης με την Κίνα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button