ΕνημέρωσηΟικονομία

Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στα ακριβά νησιά και πόσο στα φθηνότερα;

Στα ύψη βρίσκονται οι τιμές για αγορά κατοικίας στα δημοφιλή νησιά της χώρας. Πρόκειται για ακίνητα ειδικής κατηγορίας, καθώς μόνοι οι ξένοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να τα αγοράσουν. Την ώρα που Έλληνες φαίνονται ότι στρέφονται σε λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπου οι τιμές των ακινήτων είναι ακόμη προσιτές.

Τα ελληνικά νησιά αποτελούν έναν ονειρικό προορισμό για πολλούς, είτε για διακοπές είτε για μόνιμη διαμονή. Με τη γοητεία τους και τη φυσική τους ομορφιά, ορισμένα από αυτά έχουν γίνει αναγνωρίσιμα παγκοσμίως για τις παραλίες τους, αλλά και την ιστορία τους. Ωστόσο, η αγορά ακινήτων σε αυτά τα δημοφιλή νησιά έχει γίνει αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος και συζήτησης.

Το πιο ακριβό νησί με διαφορά είναι η Μύκονος, γνωστή και ως το νησί των ανέμων, καθώς είναι αποδεδειγμένα, ένας από τους πιο διάσημους και πολυσύχναστους προορισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς φημίζεται για τον πολυτελή χαρακτήρα της. Στο πολυσύχναστο νησί οι τιμές των κατοικιών σύμφωνα με τα στοιχεία του Spitogatos κυμαίνονται στα 6.746 €/τ.μ.

Σημαντικά υψηλές τιμές εντοπίζονται και στην Πάρο, που για πολλούς θεωρείται η δεύτερη Μύκονος, λόγω της ραγδαίας αύξησης που υπάρχει στα κόστη τα τελευταία χρόνια. Τα σπίτια στην Πάρο, μπορούν να «κερδίσουν» και τον πιο απαιτητικό αγοραστή, χάρη στα πλούσια χαρακτηριστικά που διαθέτουν και τις ανέσεις που προσφέρουν. Στο νησί της Πάρου, η μέση τιμή για ακίνητα για αγορά είναι στα 4.528 €/τ.μ.

Η Σαντορίνη επίσης είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά ελληνικά νησιά με φήμη που φτάνει σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Οι ομορφιές του νησιού περιλαμβάνουν, πέρα από την εντυπωσιακή Καλντέρα, τις χαρακτηριστικές κυκλαδίτικες κατοικίες, τα γραφικά δρομάκια, και τις δημοφιλείς παραλίες, όπως η Περίσσα, το Καμάρι, η Περίβολος, η Κόκκινη Παραλία και η Βλυχάδα. Η μέση τιμή για αγορά σπιτιού στη Σαντορίνη ανέρχεται στα 4.190 €/τ.μ.

Υπάρχουν όμως και πιο φθηνοί προορισμοί οι οποίοι είναι προσιτοί και στους Έλληνες αγοραστές, οι οποίοι μπαίνουν δυναμικά ξανά μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση στο στόχαστρο της αγοράς κατοικίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η περίπτωση της Κρήτης. Συγκεκριμένα, τα ακίνητα προς πώληση στο Ηράκλειο Κρήτης, η μέση ζητούμενη τιμή κυμαίνεται στα 1.522 €/τ.μ. Παράλληλα, έντονα στο «στόχαστρο» των υποψήφιων αγοραστών έχουν μπει τα νότια του νησιού. Συγκεκριμένα, περιζήτητες είναι οι εξοχικές κατοικίες του Νομού Ρεθύμνου, που βρίσκονται στα χωριά Πλακιάς, Μαριού και Ασώματος, τα οποία έχουν πανοραμική θέα μέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιμαδιών. Την ίδια στιγμή, οι προσβάσεις παραμένουν καλές, καθώς η απόσταση από την βόρεια πλευρά της Κρήτης και την πόλη του Ρεθύμνου, είναι περίπου 35 χιλιόμετρα, ενώ απέχουν περίπου το ίδιο από τα αεροδρόμια του Ηρακλείου και των Χανίων.

Αντίστοιχα, στη Ρόδο, η ζήτηση που εκδηλώνεται πλέον αφορά στην κεντρική και δυτική πλευρά του νησιού, που δεν είναι τόσο αναπτυγμένη και δεν υπάρχουν μεγάλα τουριστικά projects. Τις εν λόγω περιοχές φαίνεται ότι τις προτιμούν και οι Έλληνες, οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας από 250.000 έως 350.000 για να τα αξιοποιήσουν επενδυτικά. Συγκεκριμένα, ένα ακίνητο για αγορά στη Ρόδο έχει μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.833 €/τ.μ.

Η Κέρκυρα επίσης διαθέτει πλούσια ιστορία και μοναδική φυσική ομορφιά, που την καθιστούν ιδανική επιλογή τόσο για τους επισκέπτες όσο και για όσους επιθυμούν να μείνουν μόνιμα στο νησί. Η μέση τιμή πώλησης ενός ακινήτου σ’ αυτό νησί του Ιονίου ανέρχεται στα 2.074 €/τ.μ

To άρθρο Πόσο κοστίζουν τα σπίτια στα ακριβά νησιά και πόσο στα φθηνότερα; δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button